Balıkesir

Balıkesir enerjide tarih yazıyor!

İvrindi’de Dev Hamle: Türkiye’nin En Büyük İkinci RES Projesi Yükseliyor

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Türkiye’nin enerji bağımsızlığı vizyonunda milat sayılacak tarihi bir zirveye ev sahipliği yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle düzenlenen “2025 Yılı Yenilenebilir Enerji Yatırımları Toplu Açılış Töreni”, küresel ölçekte yaşanan enerji krizlerinin ortasında Türkiye’nin üreten gücünü bir kez daha dünyaya ilan etti.

78 şehri kapsayan, toplam 5,6 milyar dolar yatırım değerindeki 7 bin 110 adet elektrik üretim santralinin resmi açılışının yapıldığı bu dev organizasyona, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Belgin Uygur ile AK Parti Balıkesir İl Başkanı Mehmet Aydemir de katılarak kentin gururuna ortak oldu.

Törenin en dikkat çeken yıldızı ise Balıkesir’in İvrindi ilçesinde ilk fazı resmen devreye alınan ve tamamlandığında Türkiye’nin en büyük ikinci Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) unvanını kazanacak olan Uygar RES Projesi oldu.

“Enerji Arz Güvenliği Bir Egemenlik ve Milli Güvenlik Meselesidir”

Milletin evinde katılımcılara hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyayı sarsan Hürmüz Boğazı krizine ve bölgedeki jeopolitik gerilimlere dikkat çekerek net mesajlar verdi. Enerjinin sadece ekonomik bir parametre değil, doğrudan bir bağımsızlık mücadelesi olduğunu belirten Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

“Rusya-Ukrayna savaşı ile Hürmüz’ün kapanması bize şunu öğretmiştir: Enerji arz güvenliğinin sağlanması sadece bir kalkınma meselesi değil, aynı zamanda bir egemenlik ve milli güvenlik meselesidir. Türkiye, dünyanın 16’ncı, Avrupa’nın da 6’ncı büyük ekonomisidir. Ekonomimiz karşılaştığı şoklara rağmen 23 çeyrektir büyümesini sürdürüyor. Bu, daha fazla enerji tüketeceğimiz anlamına geliyor. Milli enerji ve maden politikamız ile daha çok yerli, daha çok yenilenebilir stratejimizin hedefi, enerjide dışa bağımlılığımızı sıfırlamaktır.”

“Yatırımları Sabote Etmek İsteyenlere Boyun Eğmeyiz”

Yenilenebilir enerjideki kurulu gücü her geçen gün yukarı taşıdıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, stratejik yatırımların önüne takoz koymak isteyen odaklara sert tepki gösterdi:

“Nasıl bundan 13 sene önce 3-5 tane ağacın yerinin değiştirilmesi bahane edilerek sokaklarımızı ateşe veren Gezici vandallara boyun eğmediysek, bugün de insanımızın çevre hassasiyetini istismar edenlere, yenilenebilir enerji yatırımlarımızı sabote etmeye çalışanlara teslim olmayacağız. İster hidroelektrik, ister rüzgâr ve güneş enerjisi, ister nükleer güç santralleri olsun, Türkiye’nin kaynaklarını milletimiz için kullanmaya devametedceğiz.”

Belgin Uygur: “Balıkesir Yeşil Enerji Dönüşümünün Lokomotifidir”

Ankara’daki bu görkemli törende Balıkesir heyetine liderlik eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Belgin Uygur, açılış sonrasında şehre müjdeler vererek stratejik hedefleri paylaştı. Türkiye Yüzyılı vizyonuna Balıkesir’den dev bir imza attıklarını belirten Uygur şunları söyledi:

  • Büyük Gurur ve Heyecan: “Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle gerçekleştirilen bu muazzam törene Balıkesir’imizden büyük bir gurur ve heyecanla katıldık. Ülkemiz ve şehrimiz adına bizleri ziyadesiyle memnun eden bir tabloya şahitlik ettik.”
  • Stratejik İvrindi Hamlesi: “İvrindi ilçemizde ilk fazı başarıyla devreye alınan Uygar RES Projesi, temiz ve yenilenebilir enerji alanında ülkemizin üretim kapasitesini ciddi oranda artıracak çok önemli bir yatırımdır.”
  • Kentin Öncü Rolü: “Balıkesir, sahip olduğu muazzam potansiyelle Türkiye’nin yeşil enerji dönüşümünün adeta lokomotifi konumundadır. Kentimizin kalkınması ve hak ettiği tüm yatırımları alması için Ankara düzeyindeki temaslarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.”

Mehmet Aydemir: “500 Bin Hanenin Elektriği İvrindi Rüzgarından!”

Törende İvrindi’deki projenin teknik büyüklüğünü rakamlarla gözler önüne seren AK Parti Balıkesir İl Başkanı Mehmet Aydemir ise kentin üreteceği ekonomik katma değeri şu sözlerle özetledi:

  • Dev Kapasite: “İvrindi’mizde hayata geçirilen bu stratejik yatırım, tamamlandığında 250 MW kurulu güce ve yıllık yaklaşık 1 milyar kWh elektrik üretim kapasitesine ulaşacak.”
  • Yarım Milyon Haneye Elektrik: “Bu hamle, tek başına tam 500 bin hanenin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayabilecek bir gücü temsil ediyor.”
  • Yenilenebilir Enerjinin Merkezi: “Türkiye Yüzyılı vizyonuyla yerli, milli ve yenilenebilir enerji yatırımlarımızı kararlılıkla sürdürürken, Balıkesir’imizi üretimin ve sürdürülebilir büyümenin merkezi haline getirmeye devam ediyoruz.”

Doğal Gaz Faturasından Milyarlarca Dolarlık Dev Tasarruf

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın paylaştığı verilere göre, 2025 yılı genelinde devreye alınan toplam 8 bin 313 megavatlık yenilenebilir enerji yatırımları, Türkiye’yi çok büyük bir ekonomik yükten kurtardı.

Yapılan hesaplamalara göre bu devasa üretim yenilenebilir kaynaklar yerine doğal gazdan sağlansaydı:

  • 3,5 milyar metreküp ilave doğal gaz ithal edilmek zorunda kalınacaktı.
  • Milletin kasasından yurt dışına tam 1,8 milyar dolar ödenecekti.

Külliye’de atılan tarihi imzalar ve tek bir butonla devreye giren şalterler sayesinde Balıkesir’in güçlü rüzgarı, Türkiye’nin bağımsızlık enerjisine dönüştü. “Büyük ve Güçlü Türkiye” hedefinin enerjideki yeni kalesi ve parlayan yıldızı İvrindi oldu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu