
Hisarcıklıoğlu’ndan Balıkesir’de “Çin çekirgesi” uyarısı: “Acil tedbir alınmalı”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Balıkesir’de düzenlenen Oda ve Borsalar Meclis Üyeleri İstişare Toplantısı’nda, Çin’in aşırı üretim kapasitesini “çekirge istilasına” benzeterek küresel rekabete karşı acil önlem alınması çağrısında bulundu.
Balıkesir Ticaret Odası (BTO) ev sahipliğinde, Barış Aydın Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya TOBB ve Dünya Odalar Federasyonu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, önceki dönem TBMM Başkanı Cemil Çiçek, il ve ilçe oda-borsa başkanları ile çok sayıda meclis üyesi katıldı.
“ÇİN’İN ÜRETİMİ DÜNYAYI YOK EDEBİLİR”
Küresel ticaretteki en büyük tehdidin Çin’in kontrolsüz üretim stratejisi olduğunu vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, durumu tarım alanlarını yok eden çekirgelere benzetti. Hisarcıklıoğlu, “Çin çekirgesi geliyor. Çekirge bir tarlaya girdiği zaman bütün ürünü yok eder. Amerika ve Avrupa buna karşı önlemlerini alıyor, bizim de acilen tedbir almamız lazım. Çin’deki mevcut üretim kapasitesi, tek başına tüm dünyanın 3 yıllık otomobil ihtiyacını karşılayacak seviyede. Bu, küresel ölçekte yıkıcı ve haksız bir rekabettir” dedi.
“ENFLASYON ÇÖZÜLMEDEN EKONOMİ NORMALLEŞMEZ”
İç piyasadaki yüksek enflasyon ve finansman maliyetlerinin iş dünyasını zorladığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Yüksek faiz oranlarıyla para kazanabilecek meşru bir sektör Türkiye’de bilmiyorum. Enflasyon çözülmeden ekonominin normalleşmesi mümkün değildir” ifadelerini kullandı. İhracatçılar için sevindirici bir haber de paylaşan Hisarcıklıoğlu, Ticaret Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda emek yoğun sektörlerde döviz dönüşüm desteği miktarının artırılacağını duyurdu.
BALIKESİR’DEN 2.6 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT
Toplantıda konuşan Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula ise kentin üretim gücüne dair verileri paylaştı. Kula, “Üretimi Balıkesir’de yapıp vergi dairesi başka illerde olan firmalarımızı da dahil ettiğimizde, ihracatımız 2.6 milyar dolara ulaşıyor. İthalat ile ihracatımız arasındaki 700 milyon dolarlık fark ile dış ticaret fazlası veren bir iliz” şeklinde konuştu.
Tarımsal kalkınma hamlelerine de değinen Kula, Ayvalık’ta Avrupa’da bir ilk olacak “Zeytinyağı Lisanslı Depoculuk” şirketinin kurulduğunu ve Gönen’deki Tarıma Dayalı İhtisas OSB projesiyle de Avrupa’nın en büyüğünü inşa ettiklerini sözlerine ekledi.



